31 aug. 2010

För lång för att gå i skolan!

Visste ni att en brasiliansk 14 - åring har fått hoppa av skolan pga att hon är för lång? I den här artikeln läste jag att en 14 - årig tjej som är 206 cm lång, medellängden på en brasiliansk tjej i den åldern är 151 cm, inte kan komma till skolan eftersom hon inte får plats i skolbussen.

Hon kan ha drabbats av gigantism, ett tillstånd som beror på för mycket tillväxthormon. Det dåliga är att hon inte kan bli undersökt eller få en behandling för det eftersom hennes föräldrar inte har råd med något av det. I värsta fall kan hon växa upp till 15 cm per år och få allvarliga hälsoproblem. En jämnårig tjej växer tre gånger så långsamt som henne, ca 5 cm per år.

Tänk att inte kunna gå i skolan bara för att man är för lång! Även om chansen är liten för att det skulle hända här i Sverige så kan jag inte riktigt fatta att man blir tvungen att hoppa av bara för man inte får plats inne i skolbussen. Det är som om någon här i Sverige skulle ha varit för mobbad för att gå i skolan.

Nu vet jag inte hur Brasiliens skolsystem fungerar, men är det inte gode onödigt att flickan i fråga inte kan gå i skolan.Det är ju slöseri med intelligens och annat. Dessutom så ska inte längden vara något hinder, för jag tycker att skolan ska se till att så många som möjligt ska kunna få utbildning. Det är ju inget större fel på henne förutom att hon har en sjukdom som gör att hon är ovanligt långt.

Foto från Aftonbladet.se (Photo: Paulo Santos/Reuters)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...